Tko može prijatelj biti

Lutkarska predstava s elementima mjuzikla " Tko može prijatelj biti",  ima vrlo jasnu i djeci primjerenu poruku humanosti, tolerancije i nadilaženja predrasuda, posebno prema osobama s tjelesnim oštećenjima.

 

Predstava je temeljena na slikovnici "Gospodin Nosko nalazi prijatelja" H.Ullrich. Priča je to o čovječuljku s letećim šalom koji traži prijatelja-podstanara koji leti. U svome traženju nailazi na likove koji imaju kvalitete pravih prijatelja, ali inzistira da zajednički stan na hodajućem stablu dijeli s nekim tko  leti. Upoznaje malog gavrana i zaključuje kako je on idealan izbor za prijatelja. Poziva ga u svoj stan i tu započinje krasno prijateljstvo. Nosko ne zna da mali gavran ne može letjeti, a mali gavran bojeći se da ga Nosko neće htjeti za prijatelja prešućuje istinu. Idila traje do momenta kad Nosko inzistira da „ danas lete“. Nosko se, misleći da mali gavran nikad ne želi raditi ono što on predloži, naljuti i prijatelji se rastaju. Nosko osjeća tugu za gavranom. Tek tada saznaje da mali gavran ne može letjeti, preispituje svoj zahtjev za letenjem, i shvaća da to za prijateljstvo nije važno. Odlučuje pronaći svog prijatelja...

 

Predstava je koncipirana kao tamni teatar, s modificiranim bunraku lutkama.

 

Specifičnost naše predstave je u tome što u njoj djeca imaju mogućnost sudjelovanja kroz ples u završnoj pjesmi predstave ( do 4.-ero djece), te kroz manipulaciju lutkama na sceni nakon odigrane predstave ( sva djeca).

 Svako dijete dobiva mali radni listić za transponiranje teme prijateljstva s razine predstave na osobnu razinu, a vrtić ili škola audio cd s pričom.

 

U vrijeme Došašća ovu predstavu izvodimo u božićnom izdanju. U njoj nema komercijalne ikonografije ( Djed Božićnjak i sl.). Poruka tolerancije i zajedništva stavljena je u božićni kontekst.

 Autorica plakata: Gabrijela Farčić

 

© 2017. Sva prava pridržana. Kazalište Lutonjica

Web stranicu napravio: David Holjevac